Eetproblematiek komt voor onder verschillende leeftijden, van jong tot oud. Zo kunnen kinderen op jonge leeftijd al problemen krijgen met eten, maar kunnen volwassenen ook op latere leeftijd een eetstoornis ontwikkelen. Er zijn allerlei diverse factoren die hier invloed op kunnen hebben. Ook komt eetproblematiek bij mensen met een verstandelijke beperking voor.

Wat is eetproblematiek?

Eetproblematiek houdt in dat iemand last heeft van eetproblemen en het moeilijk vindt om “normaal” te eten. Het gaat dus niet alleen om niet willen eten, er kunnen nog veel meer situaties spelen, zoals:

  • Moeite met eten doorslikken
  • Niets lekker vinden
  • Braken na eten
  • Bang voor eten
  • Bang om aan te komen
  • Te veel eten

Eetproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking

Voor mensen met een verstandelijke beperking kunnen eetproblemen erg lastig zijn. Bijvoorbeeld mensen met autisme of downsyndroom. Naast hun beperking komt er nog een “beperking” bij, wat het dagelijks levens een stuk ingewikkelder kan maken. Ook voor de ouders en verzorgers.

Eetproblemen bij autisme of downsyndroom kunnen een flinke uitdaging vormen om te verhelpen. De stoornis kan er namelijk voor zorgen dat de persoon geen nieuwe dingen wil proberen, dwangmatig alle verschillende voedingsmiddel gescheiden wilt houden, alleen voedsel eten dat uit vertrouwde verpakking komt of iets anders standvastig wel of niet wilt. Het is hierbij aan te raden professionele hulp in te schakelen.

Groei mee met Groeii

Groeii kan helpen eetproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking zoals autisme en downsynsdroom te verhelpen. Groeii biedt praktische begeleiding aan mensen die het moeilijk vinden om hun dagelijks leven te organiseren. Wat je vraagstuk ook is, onze hulpverleners stellen jouw wensen centraal en doen er alles aan om de doelen die wij samen opstellen te bereiken. Zo kunnen we je niet alleen helpen bij een onhandelbaar kind, maar ook met: