Loopt het bij jullie thuis niet helemaal lekker? Zijn er veel spanningen, veel ruzie of wordt er niet gepraat? Met gezinscoaching ofwel gezinsbegeleiding helpt een gezinsbegeleider jullie weer een gezin te worden.
Ervaren jullie thuis gezinsproblemen? Praat erover! Door te praten kom je verder.
Wat doet een gezinscoach?
Een gezinscoach biedt gezinsondersteuning aan (probleem)gezinnen. Een gezinscoach is gespecialiseerd in hulp bij gezinsproblemen en opgeleid om problemen binnen een gezin op te lossen. Deze problemen worden ook wel gezinsproblematiek genoemd. Enkele situaties waarbij een gezinscoach kan helpen zijn:
- Het achterhalen van de oorzaak van ruzies (om ruzies voortaan te verminderen)
- Hulp bij opvoeden; de gezinscoach geeft tips en adviezen
- Het helpen met aanbrengen van structuur binnen het gezin, zodat iedereen beter weet waar hij of zij aan toe is
- Gezinsleden met elkaar te laten praten (over moeilijke onderwerpen)
- Het aanleren van nieuwe vaardigheden aan het gezin
- Het uitbreiden van het sociale netwerk van het gezin
Voor wie is gezinscoaching?
Gezinscoaching is voor alle gezinnen die behoefte hebben aan professionele begeleiding. Intensief en minder intensief, want van probleemgezinnen met intensieve gezinsbegeleiding tot gezinnen die het moeilijk vinden met elkaar te praten, een gezinscoach is er voor alle gezinnen.
Gezinscoaching met Groeii
Al hebben jullie thuis problemen waar jullie hulp bij nodig hebben om deze op te lossen, dan kan een ambulant gezinsbegeleider van Groeii jullie hierbij helpen. Een ambulant begeleider ondersteunt en helpt jullie in het dagelijks leven. Door een plan op de stellen met haalbare doelen worden de problemen aangepakt en verholpen. Zo helpt Groeii Dominique, een 19-jarige vrouw die sinds haar twaalfde begeleiding krijgt.
Dominique:
“Groeii heeft mij geholpen bij de moeilijke tijden thuis. Bijvoorbeeld bij ruzies of stress situaties. Er waren gezinsgesprekken die hielpen om meer inzicht te krijgen in de situatie thuis, die dan weer hielpen met het zoeken naar oplossingen. Deze gezinsgesprekken waren er elke schoolvakantie. Zowel mijn moeder als zus ontvangen begeleiding van Groeii. Ieder apart bereidde we deze gesprekken dan voor. Wat willen we gaan bespreken, hoe gaan we dit bespreken en hoe kunnen we een gepaste oplossing vinden met elkaar. Hierdoor leerden we op een gezonde manier emoties te uiten en grenzen aan te geven. Ook leerden we feedback te geven zonder met een vinger te wijzen.” Lees hier de ervaring van Dominique.
Stappenplan
Wil je de hulp inschakelen van een gezinscoach van Groeii? Dan kunt u dit stappenplan verwachten:
Stap 1 is om contact op te nemen. Wij nemen alle tijd voor om vragen te beantwoorden. Je kunt op twee manieren bij ons terecht: door zelf contact op te nemen of via een verwijzer.
Stap 2 is een indicatie aanvragen. Voor onze zorg heb je een indicatie nodig van de gemeente. Heb je die nog niet? Dan helpen we je met het aanvragen
Stap 3 is de zorg starten. We starten altijd me een "startzorggesprek". Tijdens dit gesprek bepalen we waar jullie de komende tijd aan gaan werken.
Stap 4 is de zorg evalueren. De gezinscoach geeft je tijdens het traject ideeën en tips en regelmatig worden de doelen besproken.
Stap 5 is de zorg beëindigen. Er komt een moment dat jullie als gezin weer zelf verder kunnen. Hier stopt onze zorg. Uiteraard ronden we alles netjes af.
Stap 6 is nazorg. Mocht iemand of meerderen binnen het gezin het prettig vinden om nog contact te blijven houden met de gezinscoach, dan blijven we op de achtergrond aanwezig voor vragen, advies en hulp.
Veelgestelde vragen over gezinscoaching
Wat houdt een gezinscoach in?
Een gezinscoach is gespecialiseerd in gezinsproblematiek en opgeleid om gezinsproblemen op te lossen. Zo kan een gezinscoach gezinnen helpen met financiële problemen, maar ook met het verminderen of verhelpen van onderlinge ruzies binnen het gezin.
Welke opleiding heb je nodig voor gezinscoach?
Om gezinscoach te worden heb je een diploma nodig. Er zijn verschillende opleidingen en cursussen die je kunt volgen om gezinscoach te worden. Denk aan MBO Maatschappelijk Werk en Gezinsbegeleiding, HBO Pedagogiek (en gezinsbegeleiding) of WO Pedagogische Wetenschappen. Ook alle gezinscoaches van Groeii hebben een opleiding of cursus tot gezinscoach afgerond.
Wat is pedagogisch gezinsbegeleider?
Een pedagogisch gezinsbegeleider is gespecialiseerd in opvoedingsondersteuning voor gezinnen die problemen hebben met het opvoeden van kinderen. De pedagogisch gezinsbegeleider zoekt samen met de ouders naar een aanpak van de opvoedingsproblemen. Zo voert de pedagogisch gezinsbegeleider gesprekken met de ouders en geeft hij/zij advies aan de ouders.
Wat zijn de taken van een gezinscoach?
- Ondersteunen van het gezin
- Adviseren over opvoeding
- Plan maken om gezinsproblemen te verhelpen
- Luisterend oor bieden voor persoonlijke problemen
- Hulp bieden bij huisvesting en financiën
- Hulp bieden om weer zelfstandig voor het gezin te kunnen zorgen
Groei mee met Groeii
Groeii biedt praktische begeleiding aan mensen die het moeilijk vinden om hun dagelijks leven te organiseren. Wat je vraagstuk ook is, onze hulpverleners stellen jouw wensen centraal en doen er alles aan om de doelen die wij samen opstellen te bereiken. Zo helpen we niet alleen helpen met gezinscoaching, maar ook met:
- Jongerencoaching
- Financiële hulp
- Leerproblemen
- Hulp bij een kind uit huis plaatsen
- Hulp bij een kind met autisme
Gezinscoaching in jouw regio
Groeii is gevestigd in Naaldwijk en ‘s Gravenzande (Westland), maar biedt gezinscoaching tot ver daarbuiten. Wij bieden:
- Gezinscoaching in Delft
- Gezinscoaching in Den Haag
- Gezinscoaching in Leidschendam-Voorburg
- Gezinscoaching in Midden-Delfland
- Gezinscoaching in Pijnacker-Nootdorp
- Gezinscoaching in Rijswijk
- Gezinscoaching in Voorschoten
- Gezinscoaching in Wassenaar
- Gezinscoaching in Westland
- Gezinscoaching in Zoetermeer