Kinderen met autisme vragen om een andere opvoeding en omgang dan kinderen zonder autisme. In dit blogbericht vertellen wij je meer over kinderen met autisme en hoe je het best kunt omgaan met een kind met autisme.
Kind met autisme
Kinderen met autisme vragen om een andere opvoeding en omgang dan kinderen zonder autisme. Heb je te maken met een kind met autisme, bijvoorbeeld als ouder, maar ook als leerkracht, sportcoach, vriend, familielid, buurman of op een andere manier, dan is het voor jou en het kind belangrijk om je te verdiepen in autisme en hoe een kind met autisme denkt. In dit blogbericht vertellen wij je meer over kinderen met autisme en hoe je het best kunt omgaan met een kind met autisme.
Autisme bij een kind herkennen
Hoe herken je een autisme bij een kind?
Wereldwijd doen wetenschappers al jaren onderzoek naar autisme en hoe het ontstaat. Echter is er nog geen objectieve manier om autisme vast te stellen, zoals middel een bloed- of DNA-test. De enige manier om autisme te diagnosticeren is door uiterlijke gedragskenmerken. Alleen een psychiater of gz-psycholoog kan deze diagnose vaststellen op basis van uitgebreide tests en gesprekken met het kind en de ouders.
Kenmerken kind met autisme
Kinderen met autisme hebben vaak dezelfde kenmerken, maar dit is niet altijd het geval. De meest voorkomende kenmerken van autisme bij kinderen zijn:
- snel overprikkeld
- gevoelig voor routines
- niet van verandering houden
- graag bezig zijn met één hobby
- moeilijk contact met anderen maken
- moeilijk emoties van anderen begrijpen
- moeilijk begrijpen van non-verbale communicatie
- moeilijk de verwachtingen van anderen inschatten
Kind met autisme opvoeden
Een kind met autisme opvoeden kan soms een uitdaging zijn. Net als een onhandelbaar kind, zijn kinderen met autisme vaak onbegrepen, maar door je te verdiepen in het kind, kun je veel frustraties en ergernissen voorkomen, waardoor de opvoeding een stuk prettiger verloopt voor het kind en de ouders. Ervaren jullie problemen met het opvoeden van jullie kind met autisme? Groeii biedt hulp bij opvoeden van kinderen met autisme.
Tips voor omgaan met autisme kind
Hoe kun je het best omgaan met een kind met autisme?
Ieder kind is uniek, ook kinderen met autisme. Wat voor het ene kind werkt, hoeft niet te werken voor het ander. Maar voor veel kinderen met autisme kun je wel rekening houden met de volgende tips voor de beste omgang:
TIP 1 - Weet hoe het kind denkt
Dit is misschien makkelijk gezegd dan gedaan, maar stap 1 is het kind begrijpen. Dat doe je door met het kind te praten en de reacties van het kind te bestuderen in bepaalde situaties. Vraag wat het kind wil, wat het graag doet en wat juist niet. Veel kinderen met autisme raken bijvoorbeeld overprikkeld in grote, drukke ruimtes en anderen vinden het minder prettig om aangeraakt te worden. Uit zichzelf zal het kind dit mogelijk niet aangeven, waardoor het zich kan uiten door boos te worden en dat wil je voorkomen.
TIP 2 - Zorg voor duidelijke communicatie
Kinderen met autisme vinden sarcasme, woordspelingen en grapjes vaak moeilijk te begrijpen. Ze nemen woorden vaak heel letterlijk. Zeg daarom precies wat je bedoelt. Bijvoorbeeld: “we gaan om 08.00 uur naar school” in plaats van “we gaan straks naar school”. Dit zorgt ervoor dat er minder frustratie is bij het kind.
TIP 3 - Zorg voor structuur
Veel kinderen met autisme vinden het moeilijk omgaan met veranderingen, zoals een andere tijd naar school dan normaal of een weg die is afgesloten op de normale route naar school. Probeer er daarom zoveel mogelijk voor te zorgen dat het kind met autisme weet wat het kan verwachten. Zorg voor structuur in het leven en maak een planning (en houd je aan die planning). Gaat er toch iets veranderen? Vertel dat dan zo vroeg mogelijk, zodat het kind zich erop kan voorbereiden.
TIP 4 - Communiceer met andere betrokkenen
Als ouder is het ontzettend belangrijk om met je kind met autisme te praten, maar ook met anderen die betrokken zijn bij het kind, zoals een leerkracht, sportcoach, vriend(in), familielid, buurman of iemand anders. Omdat kinderen met autisme vaak erg gehecht zijn aan routine, kunnen ze zich minder makkelijk aanpassen. Het is daarom belangrijk dat zoveel mogelijk mensen waar het kind in het dagelijks leven mee te maken heeft, van de situatie afweten en hoe ze het best kunnen omgaan met het kind met autisme.
TIP 5 - Zorg voor niet te veel prikkels
Te veel prikkels kunnen erg vervelend zijn voor kinderen met autisme. Vaak kunnen ze een teveel aan prikkels moeilijk verwerken, maar vinden ze het moeilijk dit te vertellen. Wat kan resulteren in een woede-uitbarsting of juist heel erg terugtrekken en nergens meer op reageren. Als je dit van het kind weet, is het belangrijk om hier van tevoren al rekening mee te houden als jullie ergens naartoe gaan. Bestudeer het gedrag van het kind en als je ziet dat het kind zich onprettig begint te voelen, kun je op tijd bijspringen.
Sterke kanten autisme
Vaak wordt autisme gezien als iets negatiefs en krijgt het de stempel van een stoornis of beperking, maar steeds vaker wordt dit tegengesproken. Autisme heeft namelijk ook veel positieve kenmerken. Zo hebben mensen met autisme vaak een uitstekend analytisch vermogen, zijn ze eerlijk en erg intelligent. Veel voorkomende sterke eigenschappen van mensen met autisme zijn:
- Eerlijkheid
- Leergierigheid
- Betrouwbaarheid
- Uitstekend visueel geheugen
- Uitstekend gevoel voor details
- Extreem veel kennis van één onderwerp
- Een uitzonderlijk sterk analyserend vermogen
Hoe corrigeer je een kind met autisme
Het is belangrijk kinderen met autisme op een juiste manier te corrigeren. Probeer dit niet te hard te doen, zoals “je bent gemeen” of “je doet het niet goed”. Probeer het in plaats daarom positief te benaderen en vertel dat je bepaalt gedrag niet wenst en vooral welk gedrag je dan wel wenst van het kind.
Wat kan een kind met autisme niet?
Het is niet zwart op wit vast te leggen dat kinderen met autisme iets niet kunnen. Vaak zijn kinderen met autisme minder sterk in communicatie, maar ze hebben ook heel veel sterke kanten die vaak nog sterker zijn dan kinderen zonder autisme, zoals eerlijk zijn, analytisch vermogen en een visueel geheugen. Ook uitzonderlijk goed zijn in één hobby is een kenmerk dat veel kinderen met autisme delen.
Groei mee met Groeii
Groeii kan helpen in de opvoeding van en omgang met een kind met autisme. Groeii biedt praktische begeleiding aan mensen die het moeilijk vinden om hun dagelijks leven te organiseren. Wat je vraagstuk ook is, onze hulpverleners stellen jouw wensen centraal en doen er alles aan om de doelen die wij samen opstellen te bereiken. Zo kunnen we je niet alleen helpen bij kinderen met autisme, maar ook met: