Krijg je soms geen hap door je keel? Eet je te weinig of eet je juist teveel? Als je dagelijks (te)veel bezig bent met eten, dan heb je misschien last van een eetprobleem.
Eetproblematiek komt veel voor onder verschillende leeftijden. Een ambulant begeleider kan je helpen het verstoorde eetgedrag weer onder controle te krijgen. We doen dit door samen met jou en/of je behandelaar te kijken naar water voor jou echt helpt om de controle weer terug te krijgen. Dit doen we aan de hand van gesprekken, maar zeker ook door een praktische invulling te geven aan de begeleiding.
Wat is eetproblematiek?
Eetproblematiek houdt in dat iemand last heeft van eetproblemen en het moeilijk vindt om “normaal” te eten. Eetproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Een veelvoorkomende oorzaak van te weinig eten is onzekerheid. Je voelt je (te) dik en gaat minder eten om af te vallen. Te veel eten is soms een gevolg van verdriet of stress, bijvoorbeeld na een scheiding van je ouders of breuk met je partner, maar het kan ook gewoon komen doordat je het heel lekker vindt en eraan gewend bent veel te eten.
Wanneer heb ik een eetprobleem?
Je hebt een eetprobleem wanneer je voor een langere periode, structureel te weinig of te veel eet en je continu bezig bent met (wel of niet) eten. Er zijn verschillende situaties waaraan je kunt herkennen dat je een eetprobleem hebt of krijgt:
- Je bent steeds meer in je hoofd bezig met afvallen, wat je ook probeert en hoeveel je ook afvalt, het is nooit genoeg. Je blijft jezelf te dik vinden
- Je bezigheid met eten een negatieve impact op je dagelijks leven heeft
- Je eet altijd hetzelfde en wilt niets nieuws proberen, waardoor je niet voldoende gevarieerd eet en niet voldoende goede voedingsstoffen binnenkrijgt
- Je denkt steeds meer aan beter. Je bent er continu mee bezig
- Je vindt jezelf te dik, terwijl je dat niet bent
- Na een maaltijd geef je over
- Je hebt veel last van eetbuiten, waarin je in korte tijd heel veel (ongezond voedsel) eet
Hoe kom ik van mijn eetprobleem af
Wanneer je eenmaal een eetprobleem hebt, gaat dit niet vanzelf over. Dit komt deels doordat het moeilijk is een eetprobleem te herkennen en het hierdoor vaak te laat is om het vanzelf over te laten gaan. Je zult professionele hulp nodig hebben. Mocht je bij jezelf of iemand in je naaste omgeving een eetprobleem herkennen, dan is het goed om zo snel mogelijk hulp te krijgen. Hoe sneller je wordt geholpen, hoe kleiner de kans op een eetstoornis.
Vermoed je dat je een eetprobleem hebt? Schaam je niet! Je bent niet de enige. Eetproblemen komen veel voor. Schakel hulp in voordat je eetprobleem overgaat in een eetstoornis.
Verschil eetprobleem en eetstoornis
Een eetprobleem en eetstoornis zijn niet hetzelfde. Een eetstoornis begint met een eetprobleem, maar een eetprobleem wordt niet altijd een eetstoornis. Een eetstoornis heeft een grote negatieve impact op je dagelijks leven. Bij een eetprobleem (verstoord eetgedrag) is dit (nog) niet het geval. Hoe sneller je erbij bent, hoe kleiner de kans dat je eetprobleem een eetstoornis wordt. Het verhelpen van eetstoornissen is een stuk moeilijker dan het verhelpen van eetproblemen. Mocht je in deze situatie verkeren, schakel dan altijd professionele hulp in die een eetstoornis behandeling kan opstellen. Je kan hiervoor terecht bij NEW-Westland, Ursula kliniek en PSQ.
Eetstoornissen zijn:
- anorexia
- boulimia
- eetbuistoornis
- ARFID
Eetproblemen bij kinderen en peuters
Eetproblemen bij kinderen en peuters komen veel voor en daarom is er geen directe reden tot paniek, maar hierdoor wordt het ook lastiger om echte problemen tijdig te herkennen. Al vermoed je een eetstoornis bij je kind of peuter is het verstandig professionele hulp in te schakelen. Mogelijke situaties die zich kunnen voordoen wanneer je kind of peuter een eetprobleem heeft zijn:
- Je merkt dat je kind of peuter minder lekker in zijn/haar vel zit
- Je merkt dat je kind of peuter op andere tijden dan het gezin wil/gaat eten
- Je merkt dat je kind of peuter zich steeds vaker terugtrekt
- Je merkt dat je kind of peuter steeds meer bezig is met zijn/haar gewicht
- Je merkt dat je kind of peuter onzeker wordt over zijn/haar gewicht en uiterlijk
Eetproblemen bij volwassenen en ouderen
Eetproblemen bij volwassenen en ouderen komen minder voor dan eetproblematiek bij kinderen, maar volwassenen en ouderen kunnen ook moeite krijgen met eten. Dit is niet iets om je voor te schamen! Eetproblemen bij volwassenen en ouderen kunnen verschillende oorzaken hebben. Het is belangrijk om als eerst de oorzaak te achterhalen en beet te pakken. Het is verstandig om hierbij hulp in te schakelen van een specialist.
Groei mee met Groeii
Groeii biedt praktische begeleiding aan mensen die het moeilijk vinden om hun dagelijks leven te organiseren. Wat je vraagstuk ook is, onze hulpverleners stellen jouw wensen centraal en doen er alles aan om de doelen die wij samen opstellen te bereiken. Zo helpen we niet alleen helpen met eetproblemen, maar ook met:
- Eetproblemen met een verstandelijke beperking
- Eetproblemen en alcohol
- Jongerencoaching
- Hulp bij opvoeden
- Financiële hulp
- Gezinscoaching
- Leerproblemen
- Onhandelbaar kind
Eetproblemen? Hulp met eten in jouw regio
Groeii is gevestigd in Naaldwijk en ‘s Gravenzande (Westland), maar biedt hulp bij eetproblemen tot ver daarbuiten. Wij bieden:
- Hulp bij eetproblemen in Delft
- Hulp bij eetproblemen in Den Haag
- Hulp bij eetproblemen in Leidschendam-Voorburg
- Hulp bij eetproblemen in Midden-Delfland
- Hulp bij eetproblemen in Pijnacker-Nootdorp
- Hulp bij eetproblemen in Rijswijk
- Hulp bij eetproblemen in Voorschoten
- Hulp bij eetproblemen in Wassenaar
- Hulp bij eetproblemen in Westland
- Hulp bij eetproblemen in Zoetermeer