Eetproblemen en alcohol, hoe gevaarlijk is het voor je, waar komt het vandaan en hoe kom je er vanaf? In dit blogbericht vertellen wij je meer over de oorzaken en gevolgen van eetproblemen en alcoholgebruik/misbruik.
Eetproblemen en alcohol
Eetproblemen en alcohol, hoe gevaarlijk is het voor je, waar komt het vandaan en hoe kom je er vanaf? In dit blogbericht vertellen wij je meer over de oorzaken en gevolgen van eetproblemen en alcoholgebruik/misbruik. Een fenomeen dat sinds enkele jaren steeds meer bekend wordt als “drunkorexia”.
Eetstoornis en alcoholprobleem
Eetproblemen en alcohol zijn een gevaarlijk duo. Het is een combinatie van twee stoornissen/verslavingen die het slechtste in elkaar naar boven halen. Een eetstoornis en een alcoholprobleem is een garantie op gezondheidsproblemen, dus het is belangrijk om zo vroeg mogelijk aan de bel te trekken.
Alcoholmisbruik
Steeds vaker drinken (met name) jongeren overmatige hoeveelheden alcohol vanwege diverse redenen. Een deel van alcoholverslaving kan genetisch bepaald zijn, maar ook omdat de jongeren het vanuit huis (hun ouders) normaal vinden om veel en vaak te drinken, om hun problemen te vergeten, om stress te verminderen, omdat ze het stoer vinden of om ergens bij te horen geven ze toe aan de sociale druk om mee te drinken. Te veel en te vaak alcohol leidt op de langere termijn tot gezondheidsproblemen, zoals een verhoogde kans op bepaalde vormen van kanker, levercirrose en Korsakov. Op de korte termijn heeft alcoholmisbruik een negatieve invloed op de mentale gesteldheid: de fitheid, conditie en energie gaan achteruit, waardoor nog meer en vaker drinken een goed idee lijkt om je goed te voelen, maar zo start de vicieuze cirkel van een verslaving.
Drunkorexia
Naast de stijging in het gebruik en misbruik van alcohol zijn ook steeds meer jongeren (waaronder het meest meisjes) onzeker over hun uiterlijk. Iedereen wil het perfecte Instagram-lichaam, maar dat gaat niet goed samen met veel alcohol drinken. Om die alcohol-calorieën wel te kunnen drinken, eten jongeren steeds minder. Dit fenomeen wordt drunkorexia genoemd, een niet-officieel erkende diagnose voor een stoornis waarbij iemand een eetprobleem in combinatie met een alcoholprobleem heeft.
Mensen met eetstoornissen hebben problemen met eten. Ze eten te veel, te weinig, altijd hetzelfde of hebben een andere ongezonde obsessie met eten. Als hier ook alcohol bij wordt gedronken is dit funest voor het lichaam en op termijn ook de mentale gesteldheid.
Eetproblemen
Eetproblemen komen veel voor onder verschillende leeftijden. Het kan diverse oorzaken en gevolgen hebben, maar voor de lange termijn heeft het altijd een negatieve invloed op de gezondheid. Er zijn verschillende soorten eetstoornissen. Zo eten mensen die zijn gediagnosticeerd met anorexia heel weinig, omdat ze bang zijn in gewicht aan te komen.
FAQ
Kom je aan van alcohol?
Als je een normaal eetpatroon hebt en een goede balans tussen gezond en ongezond eten met en voldoende beweging, dan hoef je niet per se aan te komen van alcohol. Als je echter niet sport en ongezond eet, dan kan alcohol er voor zorgen dat je sneller gewicht aankomt.
Waarom eten alcoholisten niet?
Omdat alcoholisten veel en vaak drinken, wordt hun lichaam ontregeld. Ze zijn vaak dronken en krijgen minder honger. Daarom eten alcoholisten doorgaans minder.
Hoe ongezond is dronken worden?
Afhankelijk van hoe erg dronken je wordt is dronken worden erg ongezond. In ernstige gevallen kun je een black-out krijgen en in coma raken (korte termijn). Structureel gebruik voor een langere periode kan allerlei andere klachten veroorzaken, zoals levercirrose en hersenbeschadiging.
Hulp bij eetproblemen en alcohol
Heb je eetproblemen en drink je veel? Groeii biedt praktische begeleiding aan mensen in het dagelijks leven. Onze hulpverleners staan voor je klaar om je te helpen. Wil je meer informatie over hoe je wij je kunnen helpen van je eet- en alcoholproblematiek af te komen? Neem contact met op ons!