Kinderen van vijf jaar oud zitten vaak in de eerste of tweede groep van de basisschool. Ze krijgen hun eerste vriendjes en vriendinnetjes en worden op steeds meer manieren geprikkeld. Ze kunnen al volledige zinnen communiceren en kunnen hierdoor ook brutaal gedrag vertonen. Het kan lastig zijn om hier als ouder mee om te gaan, omdat de oorzaak verschillen kan zijn. Het kan een roep om aandacht zijn, maar ook een ingrijpende gebeurtenis in hun leven kan een oorzaak zijn van onhandelbaar gedrag van een vijfjarige.

Hebben jullie thuis een onhandelbaar kind van 5 jaar en weten jullie je geen raad meer? Groeii biedt praktische begeleiding aan alle ouders die hiermee worstelen.

Onhandelbare kinderen zijn vaak onbegrepen

Soms wordt een kind onhandelbaar genoemd als de ouders het kind niet meer in de hand hebben, ook als het kind 5 jaar is. Het kind luistert niet naar de ouders, waardoor het veel straf krijgt en de ouders vaak boos zijn. Hierdoor komt het gezin in een vicieuze cirkel terecht die moeilijk te doorbreken is. Het boos worden en straf geven werkt niet, dus dient er een andere oplossing voor bedacht te worden.

Jeugd en opvoedhulp voor kinderen van 5 jaar

Groeii biedt ondersteuning bij met onhandelbare kinderen van alle leeftijden (zo ook van 5 jaar) en kan ouders helpen hun kind beter te begrijpen. Door antwoord te geven op vragen als “waarom heeft het kind driftbuien?” of “waarom luistert het kind niet?” kunnen de ouders anders handelen en het begrip tussen kind en ouders verbeteren.

Waar komt een onhandelbaar kind van 5 jaar oud vandaan?

Het kan verschillende oorzaken hebben dat jullie kind van 5 jaar onhandelbaar wordt. Onbegrip vanuit de ouders, een situatie rondom een jonger broertje of zusje, niet weten hoe vriendjes te maken (sociale contacten aangaan en onderhouden) en ook bepaalde aandoeningen, zoals asperger, ADHD en/of een verstandelijke beperking kunnen ervoor zorgen dat ouders het kind minder goed begrijpen en begeleiding in de ontwikkeling.

Groei mee met Groeii

Groeii biedt praktische begeleiding aan mensen die het moeilijk vinden om hun dagelijks leven te organiseren. Wat je vraagstuk ook is, onze hulpverleners stellen jouw wensen centraal en doen er alles aan om de doelen die wij samen opstellen te bereiken. Zo kunnen we je niet alleen helpen bij een onhandelbaar kind van 5 jaar oud, maar ook met: