Wat moet je doen als je kind onhandelbaar is? In dit blogbericht vertellen wij je onze top 5 tips hoe om te gaan met een onhandelbaar kind.
Wat als je kind onhandelbaar is? Dan kan het thuis behoorlijk gespannen worden. Driftbuien, liegen, niet luisteren, tegendraads handelen zijn handelingen die horen bij onhandelbare kinderen. Maar wat moet je doen als je kind onhandelbaar is? In dit blogbericht vertellen wij je onze top 5 tips hoe om te gaan met een onhandelbaar kind.
TIP 1 - Bewaar de rust
Hoe moeilijk het ook kan zijn, probeer de rust te bewaren. Als je kind al boos is, een driftbui heeft of ander ongewenst gedrag vertoont, is het belangrijk dat je als ouder niet op hetzelfde emotionele niveau gaan zitten, want dat werkt averechts. Toon begrip voor je kind, behoud een positieve houding, luister naar wat je kind te zeggen heeft en leg begrijpbaar uit waarom je kind iets verkeerd doet en belangrijk: wat het dan wel moet doen.
TIP 2 - Word boos voordat je echt boos wordt
Dit klinkt misschien wat vreemd, maar door boos te “doen” voordat je echt boos wordt, houd je je emoties onder controle. Je laat aan je kind weten dat de maat nu echt vol is. Deze methode wordt veel toegepast door basisschooldocenten. Als zij bijvoorbeeld boos worden op een leerling en hun emoties niet onder controle hebben, merkt de rest van de klas dit ook en kan de docent na het incident moeilijker lesgeven (hoge hartslag, emotie, adrenaline). Door boos te worden (doen) voordat ze echt boos worden, kunnen docenten na het incident gewoon weer voor de klas staan. Voor ouders werkt dit ook zo, waardoor je rationele keuzes kunt blijven maken in plaats van emotionele.
TIP 3 - Wees consequent
Iedereen houdt van duidelijkheid. Kinderen zeker. Wees daarom consequent in de opvoeding. Ja = ja en nee = nee. Spreek dit af met je partner en houd jullie er echt aan. Door consequent op te voeden weet je kind beter waar het aan toe is en zal het minder vaak proberen iets voor elkaar te krijgen dat jullie niet willen.
Als je kind bijvoorbeeld de ene keer wel mag gamen en de andere keer niet, zal hij er minder begrip voor hebben wanneer het niet mag. Zo kun je bijvoorbeeld tijden afspreken, zoals van 19.00 - 20.00 gamen. In het begin zal dit vast weerstand opwekken als het voorheen anders was, maar houd vol, de aanhouder wint!
TIP 4 - Zeg niet tegen je kind dat het onhandelbaar is
Als je vaak genoeg dingen herhaalt, begint iemand het vanzelf te geloven. Zeggen tegen je kind dat het onhandelbaar is, vaak driftbuien heeft, veel liegt of ander ongewenst gedrag vertoont, kan daarom averechts werken. Je kunt natuurlijk echt wel aangeven dat je bepaald ongewenst gedrag niet tolereert, maar doe dat wanneer je kind dat gedrag vertoont. Heb je bijvoorbeeld visite over de vloer en heb je het over je kind en dat het onhandelbaar is? Dan pikt je kind dat op en neemt hij dat aan voor waar. Dat kan nadelig zijn voor zijn zelfvertrouwen.
TIP 5 - Reageer op negatief gedrag, maar beloon positief gedrag
We zijn geneigd eerder te reageren op negatief gedrag dan op positief gedrag. Als iemand iets verkeerds doet willen we dat laten weten. Dit doen we vaak ook nog eens boos. Als iemand positief gedrag toont, dan negeren we dat vaak, omdat het als normaal wordt gezien.
Zeker bij kinderen is het belangrijk positief gedrag te belonen. Dat is nog belangrijker dan negatief gedrag te straffen. Is jullie kind onhandelbaar of toont het onhandelbaar gedrag? Reageer er dan wel op. Zeg dat jullie dit gedrag niet accepteren en dat het niet goed is wat je kind doet. Maar vertel ook altijd wat je kind dan wel moet doen!
En vertoont jullie kind positief gedrag? Beloon dat dan! Geef een compliment, laat zien dat je blij bent, bedank je kind. Deze benadering werkt enorm positief, omdat je kind begrijpt wat hij dan wél moet doen en omdat je kind dit gevoel vaker zal willen hebben en daardoor vaker dit positieve gedrag zal tonen.
Extra! TIP 6 - Schakel professionele hulp in
Een kind kan door verschillende factoren onhandelbaar gedrag laten zien. In ernstige gevallen kun je een onhandelbaar kind uit huis plaatsen, maar gelukkig is dat lang niet altijd nodig. Professionele opvoedhulp kan helpen de oorzaak te achterhalen en het probleem op te lossen. Groeii biedt ondersteuning bij met onhandelbare kinderen en kan ouders helpen hun kind beter te begrijpen. Door antwoord te geven op vragen als “waarom heeft mijn kind driftbuien?” of “waarom luistert mijn kind niet?” kunnen ouders anders handelen en het begrip tussen kind en ouders verbeteren. Lees meer over hoe Groeii kan helpen met een onhandelbaar kind.
Groei mee met Groeii
Groeii biedt praktische begeleiding aan mensen die het moeilijk vinden om hun dagelijks leven te organiseren. Wat je vraagstuk ook is, onze hulpverleners stellen jouw wensen centraal en doen er alles aan om de doelen die wij samen opstellen te bereiken. Zo kunnen we je niet alleen helpen bij een onhandelbaar kind, maar ook met:
- Jongerencoaching
- Financiële hulp
- Gezinscoaching
- Ambulante begeleiding
- Leerproblemen
- Eetproblemen
- Hulp bij een kind uit huis plaatsen
- Hulp bij een kind met autisme