Kinderen met ADHD hebben in het algemeen meer last van leerproblemen. In dit blogbericht vertellen wij je onze 10 tips voor leerproblemen bij ADHD.

10 tips voor het begeleiden van kinderen met leerproblemen en adhd

Kinderen met ADHD ervaren in het algemeen meer leerproblemen dan kinderen zonder ADHD. Dit komt mede omdat kinderen met ADHD afgeleid zijn, drukker zijn en impulsiever gedrag vertonen. Door dit gedrag kunnen er problemen met leren ontstaan. Regelmatig krijgen kinderen medicatie om het gedrag onder controle te houden. Niet voor ieder kind is het wenselijk om medicatie te gebruiken, daarom lees je in deze blog 10 tips om kinderen met leerproblemen bij ADHD te kunnen ondersteunen.

TIP 1- Positiviteit boven negativiteit

De eerste tip voor leerproblemen bij ADHD is dat je beter positief gedrag kunt belonen dan negatief gedrag straffen. Niemand krijgt plezier in een taak als je te horen krijgt dat je het niet goed doet. En wat leert een kind nu van straf, behalve dat hij wéér iets verkeerd heeft gedaan? Draai het daarom om: als het kind slechts 5 van de 10 vragen af heeft kunnen maken in de gestelde tijd, geef een compliment voor het afmaken van vijf vragen. Het kind zal het fijn vinden om een compliment te krijgen en dit werkt enthousiasmerend voor de resterende vijf vragen.

TIP 2 - Maak het interactief met een spel

Kinderen met ADHD zijn sneller afgeleid. Het is daarom de uitdaging om ze bij de les te houden. Of het nu thuis is of voor de klas. De traditionele manier van lesgeven zorgt voor kinderen met ADHD meestal voor problemen. Ze kunnen hun aandacht er moeilijk bijhouden. Maar dat betekent niet dat kinderen met ADHD minder slim zijn dan kinderen zonder ADHD. De manier van lesgeven werkt voor hen minder goed. Wat werkt dan wel? Maak het interactief met een spel! Door het kind actief bij de les te betrekken en leuke, korte opdrachten te geven, dwaalt het kind minder af en is het makkelijker om de aandacht erbij te houden. Het kind zal het zien als een spelletje in plaats van saaie, droge lesstof. En spelenderwijs leren kinderen toch echt het best.

TIP 3 - Laat het kind de opdracht benoemen

Voordat je het kind een opdracht geeft om uit te voeren, is het belangrijk dat jij weet dat het kind weet wat van hem of haar verwacht wordt. Vraag na de uitleg daarom aan het kind wat hij gaat doen en hoe hij dat gaat doen. Zo kun je al voor het uitvoeren van de opdracht weten of de opdracht kans van slagen heeft.

TIP 4 - Vraag het kind wat het zelf wil

Wij volwassenen kunnen heel goed voor kinderen bepalen wat ze moeten doen, maar dat is lang niet altijd de juiste manier. Vraag het kind wat het zelf wil. Bijvoorbeeld op school: wil het kind achterin de klas zitten of juist dichterbij de docent? Of absoluut niet naast iemand? En voor thuis: wil het kind liever alleen in de kamer zitten of vindt hij/zij het fijn als je als ouder/verzorger erbij zit om te helpen? Maak de omstandigheden zo fijn mogelijk voor het kind.

TIP 5 - Maak de taken niet te lang

Kinderen met leerproblemen bij ADHD kunnen moeilijk hun aandacht erbij houden. Maak taken daarom niet te lang. Kleine, korte taken zijn beter dan een grote taak die lang duurt. Bij de kleine taken kunnen ze beter hun aandacht vasthouden en als ze het goed doen en ze krijgen complimenten, werkt dat stimulerend, waardoor ze de taken leuk beginnen te vinden.

TIP 6 - Help het kind op weg

Soms hebben kinderen even een zetje in de rug nodig om op gang te komen. Geef hen daarom gerust 1 antwoord cadeau. Je zult zien dat in de meeste gevallen het kind het daarna zelfstandig overneemt. En ook wel een fijne gedachte voor het kind: ze kunnen nooit meer àlles fout hebben.

TIP 7 - Geef structuur mee

Voor veel kinderen met leerproblemen door ADHD is het moeilijk hun leven te structureren. Hier zullen ze meestal hulp bij nodig hebben. Kijk goed naar wat het kind nodig heeft en probeer hier zo goed als mogelijk op aan te sluiten. Tip 4 komt hier ook weer terug: vraag het kind zelf hoe het beter structuur wil krijgen. Wat vindt het kind fijn? Een papieren agenda, een online agenda of geen agenda, maar een whiteboard in de klas en in huis? Of werk met vaste tijden: na schooltijd mag je tot het eten spelen met een vriendje/vriendinnetje.

TIP 8 - Ieder kind is anders

Kijk altijd naar het kind zelf. Geen kind is hetzelfde. Kijk per situatie naar de behoeftes en omstandigheden van het kind. Vraag andere ouders hoe zij omgaan met problemen met leren bij hun kind, maar oordeel altijd zelf of dit ook voor jouw kind kan werken.

TIP 9 - Maak gebruik van hun situatie

 • Maak gebruik van hun situatie
 • Benader kinderen met leerproblemen door ADHD op een andere manier. Maak gebruik van de ADHD op een andere manier. Zie het niet als een beperking, maar als een
 • verrijking. Kinderen met ADHD:
 • Zijn enthousiast
 • Zijn zorgzaam
 • Zijn ondernemend
 • Hebben gevoel voor humor
 • Zijn vaak heel open, sociaal en spontaan
 • Houden van nieuwe dingen proberen
 • Hebben een rijke fantasie
 • Houden van sporten en beweging
 • Kunnen zich ook juist heel goed concentreren (hyperfocus) als ze iets doen wat ze leuk vinden
 • Kunnen vaak niet tegen onrecht: ze hebben een sterk rechtvaardigheidsgevoel
 • Zeggen waar het op staat. Dit kan vervelend zijn als je iets niet wil horen, maar je weet wel wat je aan ze hebt!

TIP 10: Zorg voor een gezonde basis

En last but not least: zorg voor een gezonde basis:

Slaap

Zorg ervoor dat je kind voldoende slaap krijgt. Een goede nachtrust is essentieel voor een goede dag.

Voeding

Een verstoord voedingspatroon heeft invloed op het gedrag van het kind. Groeii kan u hierbij helpen. Wilt u hier meer over weten? Lees hier meer over hulp bij eetproblemen.

Beweging

Voor iedereen en zeker kinderen is het belangrijk dat zij regelmatig bewegen. Dit kan door sport, maar ook door lekker buiten te spelen, te klimmen en/of te rennen. Kinderen moeten hun energie kwijt.

Wil je meer weten?

Groeii biedt praktische begeleiding aan mensen die het moeilijk vinden om hun dagelijks leven te organiseren. Wat uw vraagstuk ook is, onze hulpverleners stellen uw wensen centraal en doen er alles aan om de doelen die wij samen opstellen te bereiken. Wilt u meer informatie over kinderen met leerproblemen bij ADHD? Wij staan voor u klaar.

Contact opnemen

Groei mee met Groeii

Groeii kan helpen in de opvoeding van en omgang met een kind met ADHD. Groeii biedt praktische begeleiding aan mensen die het moeilijk vinden om hun dagelijks leven te organiseren. Wat je vraagstuk ook is, onze hulpverleners stellen jouw wensen centraal en doen er alles aan om de doelen die wij samen opstellen te bereiken. Zo kunnen we je niet alleen helpen bij kinderen met ADHD, maar ook met: