Als ouder ben je getuige van de groei en ontwikkeling van je kind, maar je komt ook voor obstakels te staan. Een van die uitdagingen kan het omgaan met driftbuien bij kinderen zijn.

Driftbuien bij kinderen - 10 tips voor ouders

Als ouder ben je getuige van de groei en ontwikkeling van je kind, maar je komt ook voor obstakels te staan. Een van die uitdagingen kan het omgaan met driftbuien bij kinderen zijn. Driftbuien zijn normaal gedrag bij jonge kinderen en hoeft echt niet te betekenen dat je een onhandelbaar kind hebt, maar toch kan het zijn dat je als ouders niet goed weet hoe je hier mee om moet gaan. In deze blog delen we 10 handige tips voor ouders die regelmatig te maken hebben met driftbuien bij hun kinderen. We bieden niet alleen de tips zelf, maar ook uitleg over hoe ouders ze kunnen toepassen, samen met voorbeelden om de principes te verduidelijken.

Tip 1 - Blijf kalm en geduldig

Het is belangrijk om kalm en geduldig te blijven wanneer je kind een driftbui heeft. Het kan moeilijk zijn, maar schreeuwen of boos worden zal de situatie alleen maar verergeren. Probeer rustig te blijven en geef je kind de ruimte om zijn of haar emoties te uiten. Hierdoor voelt je kind zich begrepen en zal het sneller kalmeren.

Voorbeeld: Stel je voor dat je in de supermarkt bent en je kind begint te huilen en te schreeuwen omdat hij geen snoep mag. In plaats van boos te worden, buig je je naar zijn ooghoogte, zeg je dat je begrijpt dat hij graag snoep wil, maar dat het nu niet kan. Blijf rustig terwijl je de winkel verlaat.

Tip 2 - Afleiden

Een effectieve manier om met driftbuien om te gaan, is door je kind af te leiden. Probeer zijn aandacht te vestigen op iets anders dat interessant is of waar hij van houdt. Dit kan helpen om de focus weg te halen van de oorzaak van de driftbui.

Voorbeeld: Als je kind begint te huilen omdat hij zijn favoriete speelgoed niet mag meenemen naar school, kun je proberen hem af te leiden door te zeggen: "Laten we eens kijken welk ander speelgoed je in je rugzak wilt stoppen voor vandaag. Misschien wil je je kleurpotloden meenemen?"

Tip 3 - Geef keuzes

Kinderen willen vaak een gevoel van controle hebben over hun leven. Door ze keuzes te geven, kunnen ze dat gevoel behouden. Dit kan helpen om driftbuien te voorkomen.

Voorbeeld: Als je kind weigert zijn groenten te eten, kun je hem vragen: "Wil je eerst de broccoli eten of de wortels?" Op deze manier voelt het kind zich betrokken bij de beslissing en heeft het het gevoel dat het een zekere mate van controle heeft.

Tip 4 - Houd een consistente routine

Kinderen gedijen goed bij routine en voorspelbaarheid. Een consistente dagelijkse routine kan helpen om driftbuien te verminderen, omdat kinderen weten wat ze kunnen verwachten.

Voorbeeld: Zorg ervoor dat je elke dag op dezelfde tijd eet, speelt en naar bed gaat. Als je kind weet wat er komen gaat, is de kans kleiner dat hij zich gefrustreerd voelt en een driftbui krijgt.

Tip 5 - Geef positieve aandacht

Kinderen willen graag de aandacht van hun ouders, zelfs als die aandacht negatief is. In plaats van aandacht te geven aan de driftbui, geef positieve aandacht wanneer je kind zich goed gedraagt.

Voorbeeld: Als je kind rustig aan het spelen is, prijs hem dan voor zijn goede gedrag. Zeg iets als: "Wat ben je toch een geweldige speler! Ik ben zo blij dat je zo rustig en lief speelt."

Tip 6 - Leer emoties herkennen

Het is belangrijk dat kinderen leren om hun emoties te herkennen en te uiten. Help je kinderen om woorden te geven aan hun gevoelens, zodat ze beter begrijpen wat er met hen gebeurt.

Voorbeeld: Als je kind boos wordt omdat zijn vriendje zijn speelgoed heeft afgepakt, kun je zeggen: "Ik zie dat je erg boos bent omdat je vriendje je speelgoed heeft afgepakt. Dat is begrijpelijk, maar we kunnen samen een oplossing vinden."

Tip 7: Geef voldoende rust en slaap

Kinderen hebben voldoende rust en slaap nodig om goed te functioneren. Als ze moe zijn, zijn ze vatbaarder voor driftbuien. Zorg voor een goede slaaproutine en voldoende rusttijd gedurende de dag.

Voorbeeld: Zorg ervoor dat je kind op een vast tijdstip naar bed gaat en voldoende slaapt krijgt voor zijn leeftijd. Als je kind een dutje nodig heeft, plan dan rusttijd in zodat hij zich kan opladen.

Tip 8 - Geef ruimte voor zelfexpressie

Kinderen moeten leren hoe ze hun emoties kunnen uiten zonder een driftbui te krijgen. Moedig je kind aan om te praten over wat hem dwars zit en luister naar zijn gevoelens.

Voorbeeld: Als je kind gefrustreerd is omdat hij een puzzel niet kan oplossen, moedig hem dan aan om te zeggen: "Dit is moeilijk voor mij." Luister naar hem en bied hulp aan om de puzzel samen op te lossen.

Tip 9 - Beloon goed gedrag

Het belonen van goed gedrag kan een krachtig middel zijn om driftbuien te verminderen. Geef je kinderen complimenten en beloningen wanneer ze zich goed gedragen.

Voorbeeld: Als je kind zich goed gedraagt tijdens een familie-uitje, beloon hem dan achteraf met een speciale traktatie of extra speeltijd.

Tip 10: Wees een rolmodel

Kinderen leren veel door naar hun ouders te kijken. Wees een goed voorbeeld door zelf je emoties op een gezonde manier te uiten en conflicten op een rustige manier op te lossen.

Voorbeeld: Als je als ouder boos bent, probeer dan rustig te blijven en je gevoelens te bespreken met je partner in plaats van te schreeuwen of te ruziën voor je kinderen.

Heeft jullie kind driftbuien?

Het omgaan met driftbuien bij kinderen kan een uitdaging zijn, maar met de juiste aanpak kunnen ouders deze situaties effectief beheren. Blijf kalm, bied keuzes, geef positieve aandacht en zorg voor een consistente routine. Leer je kinderen om hun emoties te herkennen en uit te drukken en wees een goed rolmodel. Met deze 10 tips kunnen ouders hun kinderen helpen omgaan met hun emoties en driftbuien verminderen.

Heeft jullie kind echter veel heftige driftbuien en weten jullie niet meer wat te doen? Groeii biedt praktische begeleiding aan mensen die het moeilijk vinden om hun dagelijks leven te organiseren, waaronder aan ouders met onhandelbare kinderen of kinderen met driftbuien. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Groei mee met Groeii

Naast onhandelbare kinderen, helpen onze ambulant begeleiders mensen ook met: