Waar kan ik financiële hulp krijgen? In dit artikel geven wij je tips voor het krijgen van financiële hulp.

Tips voor het krijgen van financiële hulp

Waar kan ik financiële hulp krijgen?
Heb je zorgen of je de rekeningen wel kunt betalen en ben je bang dat je in de schulden komt? Of heb je schulden en lukt het niet om er vanaf te komen? Dan kun je een schuldhulpverlener inschakelen voor financiële hulp. In dit blogartikel geven wij je tips voor het verkrijgen van financiële hulp als je je rekeningen niet meer kunt betalen. 

tips voor het krijgen van financiële hulp - Groeii

Neem contact op met een professional

Er zijn verschillende instanties die je kunt benaderen wanneer je geldproblemen of schulden hebt. Afhankelijk van je situatie kun je kiezen wat het best bij je past. Je kunt terecht bij: 

Je gemeente

Als je hulp wilt inschakelen om je te helpen met je financiële situatie kun je gratis contact opnemen met je gemeente. Het kan per gemeente verschillen wat vervolgens de stappen zijn die je kunt doorlopen. Zo kunnen gemeenten je helpen met een minnelijk traject of doorverwijzen naar organisaties voor ambulante begeleiding

Woon je in de gemeente Westland? Neem dan contact op met de gemeente Westland voor een doorverwijzing naar Groeii. Je kunt ook direct contact met ons opnemen. Onze ambulant begeleiders zijn ervaren in het helpen met financiële problemen en staan graag voor je klaar.  

Wat is het minnelijk traject?

Het minnelijk traject houdt in dat de gemeente je schulden probeert te regelen met de schuldeisers. Met een minnelijk traject werken de schuldeisers vrijwillig mee aan een betalingsregeling.  

Geldfit.nl

Wil je nog niet direct professionele hulp inschakelen, maar liever eerst online informatie opdoen? Bekijk dan de website geldfit.nl. Op Geldfit lees je alles over hoe rond te komen met weinig geld en kun je gratis en anoniem terecht voor al je vragen.  

Het juridisch loket

Het juridisch loket is een initiatief van de Rijksoverheid waar je gratis juridisch advies kunt krijgen. Het juridisch loket kan je in contact brengen met erkende schuldhulpverleners, zoals Groeii.  

Sam&

Sam& (uitgesproken als “samen”) is speciaal voor ouders met kinderen die essentiële zaken als schoolspullen, sporten, zwemles, een verjaardag vieren of ander uitje niet kunnen betalen. Is dit voor jou/jullie van toepassing? Dan kun je via Sam& een aanvraag doen, waarna Sam& je aanvraag doorstuurt naar de juiste organisatie.  

Wat is de schuldsanering?

De schuldsanering is een regeling waarbij iemand die in de schulden zit drie jaar lang in een streng traject zit om zoveel mogelijk schulden terug te betalen, maar na die drie jaar de schulden worden kwijtgescholden. Het aanvragen van een schuldsanering gebeurt altijd via de rechtbank. Een schuldhulpverlener van de gemeente kan u hierbij helpen. Wilt u een schuldsanering aanvragen? Dan is stap 1 contact opnemen met een schuldhulpverlener.  

Wanneer heb ik financiële hulp nodig? 

Als je beginnende geldproblemen hebt, denk je misschien niet direct dat je hulp bij financiën nodig hebt. Maar na enkele maanden kunnen de rekeningen al behoorlijk snel oplopen, dus het is belangrijk dat je op tijd schakelt om de geldproblemen niet erger te laten worden. Het wordt als een financieel probleem gezien als langer dan twee maanden niet aan financiële verplichtingen is voldaan en je meerdere betalingsachterstanden hebt van de vaste lasten, zoals gas water en licht, de hypotheek, huur of verzekeringen. 

Je bent niet alleen

Hulp bij schulden is niets om je voor te schamen! In Nederland heeft maar liefst 10% van de huishoudens ernstige betalingsproblemen. Dat is 1 op de 10 mensen. Je bent dus niet alleen. Zorg ervoor dat je betalingsproblemen niet uit de hand lopen en schakel op tijd financiële hulp van een professional in.