Ik ben ongeveer vier jaar geleden na behandeling bij de GGZ terecht gekomen bij Groeii. Dankzij de begeleiding vanuit Groeii heb ik nu meer balans en stabiliteit in mijn leven.

Vanwege gezondheidsredenen ben ik helaas niet in staat om te werken en moet ik regelmatig naar het ziekenhuis voor afspraken. Samen met de begeleiding van Groeii maak ik een weekplanning waardoor ik structuur kan aanbrengen in mijn week. Daarnaast is het erg fijn dat ik tijdens een begeleidingsmoment mijn verhaal kan vertellen en kan aangeven wat mij dwarszit. Tevens heeft mijn begeleidster goed contact met mijn huisarts en gaat ze regelmatig mee naar ziekenhuis afspraken. Dit is niet alleen voor mij erg prettig, maar ook voor mijn netwerk die op deze manier ontlast wordt.

De begeleiding die geboden wordt is vooral erg praktisch. Zo maken we samen overzichten en schema’s, sturen wij samen mails naar bijvoorbeeld artsen en is er ruimte voor een wandeling en een goed gesprek wanneer hier behoefte aan is.

Praktische begeleiding die past bij mij

Het prettige aan de begeleiding van Groeii is dat zij op bijna elk vlak ondersteuning bieden. Hierbij kijken ze echt naar waar voor jou de behoefte ligt. Naast de praktische begeleiding, voeren wij bijvoorbeeld ook ongeveer twee keer per jaar een familiegesprek. Hierbij zijn mensen aanwezig die voor mij belangrijk zijn. Wij kijken dan samen op welke manier zij mij kunnen ondersteunen. Deze gesprekken worden dan geleid door mijn begeleidster.

Dankzij de begeleiding van Groeii heb ik vooral geleerd om balans te vinden in mijn leven. Dankzij de weekplanning die ik maak en nakijk met mijn begeleidster, zorg ik ervoor dat ik leuke activiteiten plan zoals naar de Yoga gaan. Maar plan ik ook bewuste rustmomenten in. Vroeger dacht ik altijd wanneer ik me rot voelde, dat als ik er hard tegen zou vechten, het hopelijk weer weg zou gaan.

Daarbij heb ik geleerd om mijn grenzen aan te geven en vaker nee te zeggen. Ik heb dit geoefend door dit te doen waar mijn begeleidster bij was. Bijvoorbeeld door samen mijn agenda te pakken en afspraken af te bellen wanneer het eigenlijk te veel was. Daarbij heb ik snel het gevoel dat ik andere tot last ben, bijvoorbeeld ook artsen of dokters. Door samen met mijn begeleidster mails naar hen te sturen of naar afspraken te gaan, kan ik dit inmiddels beter zelf.

Ik durf te zeggen wat ik vind

Tevens heb ik geleerd om mij meer te uiten en te durven zeggen wat ik ergens van vind. Daarbij vind ik het lastig om sommige dingen met mijn omgeving te bespreken, omdat ik hen niet tot last wil zijn. Het is daarom erg fijn dat ik deze dingen met mijn begeleidster kan bespreken.

Bovendien vind ik het erg fijn dat de begeleiding met je meekijkt en je helpt met de verwijzing naar andere hulpverlening wanneer dit nodig is. Nadat er in mijn omgeving in korte tijd veel mensen overleden zijn, adviseerde mijn begeleidster en huisarts om EMDR te gaan doen. In eerste instantie wilde ik dit niet, zij hebben mij hierin de ruimte gegeven en uiteindelijk hebben we samen een aanmelding hiervoor gedaan.

Daarnaast vind ik het fijn dat ik altijd op mijn begeleidster en Groeii kan bouwen. Wanneer mijn begeleidster er een keer niet is, weet ik dat er altijd iemand anders van Groeii is naar wie ik kan bellen wanneer hier behoefte aan is. Het geeft mij erg veel rust om te weten dat dit vangnet er altijd is. Ook al is het maar om in een paar minuten even mijn verhaal kwijt te kunnen.

Cliëntenraad

Naast de begeleiding die ik vanuit Groeii krijg, ben ik ook betrokken bij de cliëntenraad. Vanuit de cliëntenraad beantwoorden wij onder andere mails die wij ontvangen van andere cliënten. Daarbij kunnen cliënten vragen etc. bij ons neerleggen die wij dan weer doorspelen aan de directie. Verder hebben we regelmatig overleg over de ontwikkelingen binnen Groeii.

Daarnaast organiseren wij bijeenkomsten voor de cliënten, waarbij we bijvoorbeeld iets maken zoals een kerststukje. Op deze manier hopen we andere cliënten met elkaar in contact te brengen en mogelijk hun netwerk te vergroten.

Ik vind het erg leuk om mij op deze manier nuttig te maken en iets voor een ander te kunnen betekenen.