Eetproblemen tijdens je zwangerschap kunnen gevaarlijk zijn voor jezelf en voor je baby, zowel wanneer je te veel eet als wanneer je te weinig eet.
Eetproblemen tijdens een zwangerschap
Eetproblemen tijdens je zwangerschap kunnen gevaarlijk zijn voor jezelf en voor je baby, zowel wanneer je te veel eet als wanneer je te weinig eet. Zwanger zijn is topsport. Je vraagt ontzettend veel van je lichaam en in ruil vraagt je lichaam hier veel goede voedingsstoffen voor terug, nog meer dan wanneer je niet zwanger bent. Als je die niet geeft, mist je lichaam essentiële bouwstenen om gezond te blijven functioneren en je kindje te laten groeien. Hierdoor kan je baby last krijgen van groeivertragingen, waardoor het al met een achterstand begint.
(W)eet wat je nodig hebt
De belangrijkste tip die we je kunnen geven is: zorg ervoor dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Zwanger zijn is topsport en het is belangrijk om je lichaam aan te sterken met de juiste eiwitten, omega-3 vetzuren en vitamine B11 (foliumzuur).
Vermijden als je zwanger bent
Er is ook een aantal voedingsmiddelen die je moet vermijden wanneer je zwanger bent, dat is rauwe vis, rauw vlees, rauwe kaas, lever en roofvis (tonijn).
Tip! Wil je precies weten wat je wel of niet mag eten? Dan raden we je aan om contact op te nemen met een diëtist of orthomoleculair therapeut.
Menstruatieklachten door een eetstoornis
Wist je dat…
Bij zowel ondergewicht als bij overgewicht menstruatieklachten kunnen ontstaan?
Menstruatieklachten bij ondergewicht
Bij ondergewicht is je lichaam minder sterk dan dat het hoort te zijn. Het lichaam is niet in goede conditie. Als je lichaam langdurig niet in goede conditie is, kan dit problemen met zich meebrengen, zoals menstruatieklachten. Je kunt onregelmatig menstrueren, de menstruatie kan langer op zich laten wachten of zelf helemaal uitblijven, waardoor dit kan leiden tot onvruchtbaarheid.
Ben je al zwanger en heb je ondergewicht? Dan zal je kindje voedingstoffen bij jou vandaan halen, waardoor je nog minder voedingsstoffen zelf overhoudt. Het is dus echt belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen en het liefst je eetstoornis onder controle te hebben voordat je zwanger wordt.
Overgewicht bij een zwangerschap
Naast dat ondergewicht problemen kan geven, kan overgewicht dat ook. Bij overgewicht is er bijvoorbeeld een vergrote kans op een miskraam of moeilijkheden met het geven van borstvoeding.
Tip! Heb je overgewicht en ben je zwanger? Ga naast de gynaecoloog ook naar een psycholoog voor de nodige begeleiding tijdens je zwangerschap. Of schakel professionele hulp in van Groeii. Benieuwd hoe wij je kunnen helpen? Lees meer over eetproblemen.
Veelgestelde vragen
Kan je onvruchtbaar worden door anorexia of een andere eetstoornis?
Ja, het is mogelijk om onvruchtbaar te worden door anorexia of een andere eetstoornis. Als je langdurig ondergewicht hebt, mist je lichaam essentiële voedingsstoffen om gezond te blijven, waardoor je een vergrote kans op complicaties hebt, zoals menstruatieklachten en onvruchtbaarheid.
Heb je meer eten nodig als je zwanger bent?
Ja, je hebt meer eten nodig als je zwanger bent, maar vaak wordt gedacht dat vrouwen twee keer zoveel moeten eten, omdat ze nu voor twee eten, en dat is niet helemaal correct.
Hoeveel meer moet je eten als je zwanger bent?
Belangrijk is om genoeg gezonde voedingsmiddelen te eten. Luister naar je lichaam en eet als je honger hebt, maar eet voedende producten, zoals groenten, fruit en de juiste vis. Een reep chocola of een bak ijs bevatten niets voedend voor jou en voor je kleintje, dus die kun je beter laten staan, hoeveel trek je er ook in hebt.
Wat moet je elke dag eten tijdens je zwangerschap?
De belangrijkste tip die we je kunnen geven is: zorg ervoor dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Zwanger zijn is topsport en het is belangrijk om je lichaam aan te sterken met de juiste eiwitten, omega-3 vetzuren en vitamine B11 (foliumzuur). Wil je precies weten wat je wel en niet mag eten? Dan raden we je aan om contact op te nemen met een diëtist of orthomoleculair therapeut.
Wat als je te weinig eet als je zwanger bent?
Als je te weinig eet tijdens je zwangerschap dan kan dit de groei van de baby remmen. Ook kun je zelf erg moe worden, omdat je baby veel voedingsstoffen gebruikt. Het is daarom belangrijk om genoeg voedende maaltijden te blijven eten, zodat jij en je kindje geen klachten krijgen.
Is het erg als je geen vis eet tijdens je zwangerschap?
In vis zit omega-3 vetzuren. Omega-3 zet ontstekingen uit en is de tegenhanger van omega-6 wat ontstekingen aanzet. Omega-3 vind je veelal in vis. Zeker tijdens je zwangerschap is het belangrijk om voldoende omega-3 vetzuren binnen te krijgen. Lust je geen vis, ben je vega(n) of lukt het om een andere reden niet om wekelijks drie keer vis te eten? Neem dan omega-3 voedingssuppletie bij, zodat je toch omega-3 binnenkrijgt.