Eind 2018 ging het erg slecht met mij. Ik was mijn zoon in dat jaar verloren en daarmee als het ware ook mezelf kwijtgeraakt. Ik liep bij de GGZ en kreeg hulp vanuit een andere organisatie, maar had het gevoel dat ik helemaal vastzat en steeds verder afgleed.
 
 

Toen mijn buurvrouw mij vertelde over haar goede ervaringen met Groeii, besloot ik zelf telefonisch contact op te nemen. Vrij snel nadat ik dit gedaan had, werd ik teruggebeld door Groeii om een afspraak te maken voor een intakegesprek. Bij het intakegesprek en de begeleider die ik kreeg toegewezen had ik meteen een goed gevoel. Wat mij precies een goed gevoel gaf, was denk ik vooral de persoonlijke benadering vanuit Groeii. Na lange tijd had ik eindelijk weer het gevoel dat ik gezien en gehoord werd. Er werd vanuit Groeii echt gekeken naar wat er bij mij zou passen in de begeleiding.

De begeleiding is vanaf het begin af aan aangesloten bij mijn behoeften. Fijn was dat mijn begeleider om te beginnen met mij meeging naar een afspraak bij de GGZ om af te stemmen. Want waar werd er vanuit de GGZ aan gewerkt en hoe kon Groeii daar op een praktische manier bij aansluiten? Het gaf mij een veilig gevoel dat zowel de GGZ als Groeii goed op de hoogte waren van wie waar mee bezig was.

Ik vond het destijds heel moeilijk om bij mezelf te blijven

In de begeleiding werd allereerst veel aandacht besteed aan wie ik nu eigenlijk was. Ik vond het destijds heel moeilijk om bij mezelf te blijven en trok mij dat wat andere mensen van mij vonden erg aan. Daarbij ‘moest’ ik heel erg veel van mezelf. In de begeleiding heb ik geleerd hoe ik bij mezelf kan blijven en hoe ik mij minder kan aantrekken van andere mensen. Langzaam maar zeker heb ik ook geleerd om mezelf weer leuke dingen te gunnen.

Tijdens de begeleiding ben ik samen met mijn begeleider steeds meer de diepte ingegaan. Zo kon mijn begeleider mij helpen toen het met mijn dochter niet zo lekker ging. Uiteindelijk heb ik ook met mijn begeleider kunnen praten over verschillende traumatische ervaringen die ik in de loop der jaren heb opgedaan en de angsten die ik daardoor ontwikkeld heb. Ik durfde bijvoorbeeld geen auto meer te rijden en daardoor was ik niet in de mogelijkheid om zelfstandig naar mijn afspraken bij de GGZ te gaan. Heel fijn was dat mijn begeleider het autorijden rustig aan, in kleine stapjes, met mij wilde oppakken. Tijdens het toewerken naar zelfstandig auto kunnen rijden, heb ik altijd het gevoel gehad dat ik alle ruimte kreeg om dit weer onder de knie te krijgen.

Omzetten van negatieve gedachten naar ‘helpende’ gedachten

Omdat mijn begeleider eind 2020 afscheid nam van Groeii, moest ik kennis maken met een nieuwe begeleider. Dit was iets waar ik best tegenop zag; ik was bang dat ik weer een paar stappen terug zou gaan en mijn verhaal weer helemaal opnieuw moest vertellen. Gelukkig is er gezorgd voor een heel goede overdracht en mijn ‘nieuwe begeleider’ is er twee keer bij geweest toen ik begeleiding kreeg van mijn ‘oude begeleider'. Net als mijn oude begeleider, biedt mijn nieuwe begeleider een luisterend oor, maar durft zij ook confronterend te zijn met het doel om mij verder te helpen. Daarbij durf ik zelf alles te zeggen en voelt de begeleiding vanuit Groeii nog altijd heel vertrouwd.

Op dit moment ben ik tijdens de begeleiding vooral bezig met het omzetten van negatieve gedachten naar ‘helpende’ gedachten. Ik zit inmiddels veel beter in mijn vel, maar ik vind het nog steeds heel prettig om begeleiding te krijgen vanuit Groeii. Mijn begeleider biedt echt sturing en is voor mij echt een stok achter de deur.